Monografie contabila -garantie retinuta din valoarea constructiei

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Exemplu : o firma de constructii presteaza servicii de constructii a unui imobil catre un beneficiar persoana juridica si potrivit contractului incheiat intre parti, i se retine o garantie de buna executie, in valoare de 5% din valoarea contractului. Garantia urmeaza a se restitui in termen de un an si 6 luni de la finalizarea lucrarii.

Valoarea facturata este de 2.000.000 lei +TVA .

Garantia retinuta =5%* 2.000.000 lei =100.000 lei .

Potrivit art 286 alin.(1) lit. a) baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată este constituită din:

a) pentru livrări de bunuri și prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la lit. b) și c), din tot ceea ce constituie contrapartida obținută sau care urmează a fi obținută de furnizor ori prestator din partea cumpărătorului, beneficiarului sau a unui terț, inclusiv subvențiile direct legate de prețul acestor operațiuni;

Asadar, garantiile nu intra in sfera operatiunilor impozabile din punct de vedere al TVA si astfel nu se calculeaza TVA la valoarea garantiei.

  • inregistrarea facturii:


4111 Clienti = % 2.380.000 lei

704 Venituri din servicii prestate 2.000.000 lei

4427 TVA colectata 380.000 lei

  • inregistrarea garantiei:

2678 Alte creante imobilizate = 4111 Clienti 100.000 lei

Din punct de vedere contabil contravaloarea garantiei se intregistreaza in contul 267 “Creante imobilizate”.

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta creantelor imobilizate sub forma imprumuturilor acordate pe termen lung altor entitati, a altor creante imobilizate, cum sunt depozite, garantii si cautiuni depuse de entitate la terti, precum si a obligatiunilor achizitionate cu ocazia emisiunilor de obligatiuni efectuate de terti, care urmeaza a fi detinute pe o perioada mai mare de un an . Contul 267 “Creante imobilizate” este un cont de activ.

  • incasarea facturii:

5121 Conturi la banci in lei = 4111 Clienti              2,280,000 lei

  • incasarea garantiei la finalul periodei:

5121 Conturi la banci in lei = 2678 Alte creanțe imobilizate          100,000 lei

  • constituirea unui provizion pentru garantii de buna executie

6812  Cheltuieli de exploatare privind provizioanele = 1512 Provizioane pentru garantii acordate clientilor 100,000 lei

Este obligatorie constituirea provizionului ?

Constituirea provizionului pentru garantiile de buna executie trebuie sa faca obiectul analizei individuale a societatii. Potrivit pct. 374 din O 1802/2014 un provizion va fi recunoscut numai în momentul în care:
-o entitate are o obligație curentă generată de un eveniment anterior;
-este probabil ca o ieșire de resurse să fie necesară pentru a onora obligația respectivă; și
-poate fi realizată o estimare credibilă a valorii obligației.

Punctul 377 al O1802/2014 prevede ca provizioanele se constituie pentru elemente precum cheltuielile legate de activitatea de service în perioada de garanție și alte cheltuieli privind garanția acordată clienților.

  • reluarea la venit a garantiei la finalul perioadei:

1512 Provizioane pentru garantii acordate clientilor = 7812 Venituri din provizioane 100,000 lei

Provizioanele pot fi reluate la venituri, pe masura efectuarii cheltuielilor cu service-ul acordat in perioada de garantie ori la expirarea perioadei de garantie.

Daca societatea este microintreprindere, in baza art. 53 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, veniturile inregistrate in contul 7812 Venituri din provizioane nu sunt incluse in baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Pe site-ul Ministerului de Finante exista o nota de informare cu privire la tratamentul contabil al garantiilor, informare pe care o redam integral mai jos:

Datorita numarului mare de solicitari primite la Directia de legislatie in domeniul TVA cu privire la regimul fiscal aferent garantiilor de buna executie, facem urmatoarele precizari:
Orice garantii percepute pentru a asigura buna executie a unui contract sau de alta natura nu reprezinta operatiuni in sfera de aplicare a TVA, nefiind livrari de bunuri sau prestari de servicii in sensul art. 126 alin(1) din Codul fiscal. Prin urmare persoanele care percep garantii nu au obligatia sa factureze aceste sume, conform art. 155 alin.(1) din Codul fiscal. Totusi, in situatiile in care beneficiarii solicita in mod expres o factura pentru garantii, pentru scopuri contabile, factura nu va cuprinde TVA.
Exemple de garantii: in cazul contractelor de inchiriere de bunuri imobile sau de bunuri mobile corporale, persoana care inchiriaza bunurile poate percepe o garantie clientului sau pentru a se asigura in cazul deteriorarii bunului sau a neplatii chiriei, la licitatiile organizate in special de insitutii publice, furnizorii trebuie sa depuna o garantie pentru a asigura ca vor indeplini obligatiile contractuale etc.
In cazul lucrarilor de constructii-montaj, datorita specificului, prestatorii de cele mai multe ori inscriu in facturi garantiile de buna executie. Intrucat legislatia dinainte de aderare prevedea ca exigibilitatea pentru garantiile de buna executie pentru lucrari de constructiimontaj intervenea la data procesului verbal de receptie a lucrarilor, sau la data incasarii garantiilor de catre prestator, exista multe probleme datorita modificarilor legislative dupa data aderarii care practic au abrogat regimul aparte al garantiilor de buna executie pentru lucrari de constructii-montaj.
Prestatorii au obligatia sa inscrie in facturi valoarea lucrarilor de constructii-montaj, asa cum rezulta din situatiile de lucrari si sa colecteze TVA pentru aceasta valoarea, fara ca aceasta suma sa fie influentata de garantia de buna executie.
Pentru exemplificare prezentam urmatoarele posibilitati :
I. situatie de lucrari: 1000 lei – valoarea se inscrie in factura TVA aferent, 190 lei, se inscrie in dreptul bazei impozabile de 1000 lei;
garantia de buna executie 10%=100 lei poate fi inscrisa in factura cu semnul minus, in dreptul sau nu se trece TVA, iar restul de plata a facturii va fi 1190-100=1090;
TVA care se va colecta in contul 4427= 190 lei;

II. situatie de lucrari: 1000 lei – valoarea se inscrie in factura TVA aferent, 190 lei, se inscrie in dreptul bazei impozabile de 1000 lei;
garantia de buna executie 10%=100 lei, poate fi inscrisa in factura doar informativ pentru ca beneficiarul sa o vireze intr-un cont separat, fara sa fie scazuta din totalul de plata. In acest caz totalul de plata al facturii va fi 1190;
TVA care se va colecta in contul 4427= 190 lei;


III. situatie de lucrari: 1000 lei – valoarea se inscrie in factura TVA aferent, 190 lei, se inscrie in dreptul bazei impozabile de 1000 lei;

garantia de buna executie de 10%=100lei, nu se inscrie in factura, dar intre prestator si beneficiar exista intelegeri conform carora garantia va fi blocat intr-un cont, sau alte forme de decontare.
Asa cum se observa din exemplele prezentate, in cazul lucrarilor de constructii montaj garantia de buna executie nu poate micsora baza impozabila care este reprezentata de valoarea inscrisa in situatiile de lucrari. Desigur ca exista un specific aparte fata de celelalte garantii, care de cele mai multe ori nu reprezinta un procent din baza impozabila, ci sume stabilite de comun acord de partile contractante.

Articole similare

Comentariul tau aici